top of page

Belangrijke aandachtspunten bij een platdak montage op de grond.

  • Foto van schrijver: Devin van Gelder
    Devin van Gelder
  • 31 jan
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 28 feb

Een platdak montageconstructie wordt vaak gebruikt voor zonnepanelen op de grond en biedt een flexibele oplossing om een zonneveld naar wens te creëren, zo dicht mogelijk bij de grond. De afmetingen van het zonneveld kunnen eenvoudig per zonnepaneel worden bepaald.

Doordat het systeem laag bij de grond staat, kan het gemakkelijk worden ingepast in het landschap. Een eenvoudige haag of natuurwal van slechts 50 cm hoog is vaak al voldoende om het systeem aan het zicht te onttrekken.

Wel zijn er enkele belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van een platdak montagesysteem op de grond, aangezien dit systeem oorspronkelijk is ontworpen voor stabiele dakconstructies op hoogte.


Verhoogde montage contstructie voor zonnepanelen op de grond

SolarGround levert deze platdak constructie ook maar dan met massablokken, waardoor het systeem 20 cm boven de grond wordt geplaatst. In geval van grondverzakking of wateroverlast vermindert dit de kans op schade aan de zonnepanelen en de elektrotechnische componenten. Daarnaast zorgt de verhoogde plaatsing voor een betere ventilatie, omdat de wind er makkelijker onderdoor kan stromen. Wind is op grotere hoogte aanzienlijk sterker en constanter aanwezig dan direct aan de grond. Dit kan in de zomermaanden leiden tot een aanzienlijk hogere energieopbrengst. De koeling van zonnepanelen is cruciaal voor een maximale energieopbrengst. Een zonnige, helderblauwe maar koele herfstdag biedt dan ook de ideale omstandigheden voor optimale stroomopwekking.


Montage constructie platdak systeem oost/west met massablokken.
Montage constructie platdak systeem oost/west met massablokken.

Montageconstructie platdak zuid zonder massablokken.
Montageconstructie platdak zuid zonder massablokken.

Stabiele en gelijkmatige ondergrond voor zonnepaneel montage

Om een optimaal eindresultaat te garanderen, is een geschikte ondergrond voor de montageconstructie van zonnepanelen essentieel. Een stabiele, geëgaliseerde en waterpas ondergrond is daarbij een vereiste. Dit zorgt ervoor dat het zonneveld loodrecht wordt geplaatst en gedurende minstens 20 jaar stabiel en ongeroerd op zijn plek blijft staan.

Er zijn verschillende maatregelen die kunnen worden toegepast om een duurzame en stevige ondergrond te realiseren:

Stap 1: Creëren van een geëgaliseerde, stabiele en waterpas ondergrond.

Stap 2: Aanbrengen van een deklaag, zoals worteldoek, boomschors, grind, puin of stoeptegels, ter bescherming en versteviging van de ondergrond.


Deze aanpak draagt bij aan de lange levensduur en stabiliteit van de zonne-installatie.


Kan er onkruid groeien onder of tussen de zonnepanelen?

Waar geen zonlicht is, kan normaal gesproken ook niets groeien. Zoals te zien is op de bovenstaande foto's, laten verschillende typen montageconstructies enigszins zonlicht door tussen de zonnepanelen. Wil je er zeker van zijn dat er op deze plekken geen ongewenste begroeiing ontstaat? Dan kun je gebruik maken van professioneel worteldoek en/of een laag boomschors.

Boomschors helpt effectief tegen onkruid. Het werkt als een natuurlijke mulchlaag die verschillende voordelen biedt:

  1. Onderdrukt onkruidgroei – Boomschors blokkeert zonlicht, waardoor onkruid minder kans krijgt om te ontkiemen en te groeien.

  2. Behoudt vocht – De schors helpt de bodem vochtig te houden, wat gunstig is voor planten en het uitdrogen van de grond voorkomt.

  3. Verbetert de bodem – Naarmate de schors afbreekt, verrijkt het de bodem met organisch materiaal.

  4. Temperatuurregulatie – Het beschermt de bodem tegen extreme hitte en kou.


Voor optimaal resultaat wordt een laag van 5-10 cm boomschors aanbevolen. Eventueel kan worteldoek onder de schors worden gelegd voor extra onkruidwering.



Wil je de zonnepanelen in de tuin toch reinigen? Gebruik dan altijd kalkvrij water, zoals gedemineraliseerd water, dat verkrijgbaar is bij iedere bouwmarkt.


Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page