top of page

Welke type omvormers zijn er voor zonnepanelen in de tuin?

  • Foto van schrijver: Devin van Gelder
    Devin van Gelder
  • 29 jul 2024
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 28 feb

De opgewekte stroom  (DC = gelijkstroom) van een zonnepaneel is niet direct bruikbare stroom. Dit moet omgevormd worden door een omvormer naar bruikbare stroom (AC = wisselstroom) zodat je de opgewekte elektriciteit in je huishouden kan gebruiken. Er zijn vele verschillende merken en type van omvormers, wij kiezen voor de meest premium omvormer met optimisers van SolarEdge. Hieronder in het kort beschreven waarom.


Solaredge omvormer met optimizers

  • Opwek

De omvormer wordt geleverd met optimisers, dat zijn kleine slimme kastjes die per paneel worden gemonteerd zodat de panelen parallel geschakeld zijn. Realtime sturen de optimisers signalen naar de omvormer over isolatiewaarden, defecten en opbrengsten per paneel. Schaduw van bewolking, bomen, vogelpoep of schoorsteen heeft alleen effect op een enkel paneel en niet in de hele serie van zonnepanelen. Datzelfde geld voor defecten, wanneer een paneel minder werkend, stuk of niet veilig is heeft dat invloed alleen op dat paneel en werkt de rest van de installatie nog wel naar behoren.


  • Veiligheid

Safe DC, de gelijkstroom(DC) wordt veilig getransporteerd vanaf het zonneveld in de tuin naar de omvormer. Het stroom voltage wordt tot een aanraak niveau gereduceerd wanneer de omvormer uitstaat (‘Savonds) of wanneer er een isolatiefout zit in de kabel.


  • Bekabeling

Doordat er gelijkstroom(DC) wordt getransporteerd heb je nauwelijks  verliezen over grote afstand met een relatief dunne kabel.


  • Gebruiksgemak

SolarEdge heeft een uitmuntend software systeem ontwikkeld. Continue up-to-date en klaar voor integraties zoals smartcontrol van elektrische apparatuur(laadpaal, accu, elektrische boiler etc)


  • Support

Misschien wel het belangrijkste aspect. Een Nederlands sprekende lokale helpdesk voor zowel eindgebruikers als voor ons als installateur. Altijd goed bereikbaar, zonder lange wachttijden.


  • Garantie

Standaard productgarantie van 12 jaar op de omvormer en 25 jaar op de optimisers. 



Waarom kiezen wij niet voor een stringomvormer of micro omvormers in de tuin?

Er bestaan zeker kwalitatieve stringomvormers zoals bijvoorbeeld van Huawei of SMA en ook microvormers van Enphase. 

Losstaand van het support en gebruiksgemak zijn er ook technische redenen om hier niet voor te kiezen.


  • Een string-omvormer biedt geen Safe DC aan, je kunt dus op een minder veilige manier de stroom van het zonneveld naar huis transporteren. Daarnaast is een string-omvormer in serie geschakeld, dat betekent dat de vele invloeden in de tuin zoals schaduw direct invloed hebben op het gehele systeem inplaats van alleen op de boosdoeners. 


  • Een micro omvormer zorgt ervoor dat het zonneveld ook parallel geschakeld is, net zoals de SolarEdge omvormer met optimisers. Een micro omvormer wordt geplaatst bij de zonnepanelen in de tuin en is een kastje dat de combinatiefunctie van zowel een omvormer als een optimizer heeft. De kostprijs en de manier van het transporten (wisselstroom AC)  zijn redenen om in deze situatie hier niet voor te kiezen. De manier van transporteren zorgt ervoor dat er geen Safe DC is, wanneer je de grondkabel beschadigt staat daar een levensgevaarlijke spanning op.  Daarnaast is er op grote afstand een dure en dikke grondkabel nodig om zonder teveel verliezen de de stroom te kunnen transporteren. Enphase is te duur voor “grotere” grondopstellingen en wordt dan ook voornamelijk toegepast voor kleinere particuliere daken waar dat financieel wel uitkan. Daarnaast wordt er op zo’n kleine afstand de stroom getransporteerd van het dak naar de meterkast dat dit ook niet voor technische en veiligheidsproblemen zorgt.



Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page