Zonnestroom blijft goud waard: waarom het AD-artikel misleidend is
- Devin van Gelder
- 11 mrt
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 13 mrt
De laatste jaren zijn zonnepanelen regelmatig onderwerp van discussie in de media, vaak met sensationele koppen, zoals 13 maart 2025 in het AD: "Zonnestroom is na 2027 geen cent meer waard". Helaas wordt in dergelijke berichten geen onderscheid gemaakt tussen eigen verbruik en teruglevering.
In werkelijkheid wordt tot 40% van de opgewekte zonne-energie direct verbruikt en dus niet teruggeleverd. Wel raakt het artikel een belangrijk punt: door de salderingsregeling was er voor veel zonnepaneeleigenaren nooit een financiële prikkel om hun verbruik aan te passen aan hun productie. Dit verandert na 2027. Om financieel voordeel te blijven behalen, zijn er dan vier opties:
De lagere terugleverprijs van zonne-energie accepteren.
Overstappen op een dynamisch energiecontract.
Een thuisbatterij aanschaffen om zonnestroom ook 's avonds te kunnen gebruiken.
Meer zonne-energie verbruiken op de momenten dat de zon schijnt.

In werkelijkheid blijft investeren in zonnepanelen uiterst aantrekkelijk, zowel financieel als duurzaam. Hier leggen we uitgebreider uit waarom zonnepanelen in de tuin of op het dak een uitstekende keuze blijven.
1.Zonnepanelen in de tuin: maximale opbrengst zonder beperkingen
Veel huishoudens plaatsen tegenwoordig zonnepanelen in de tuin als alternatief voor het dak. Dit biedt flexibiliteit in de plaatsing, optimale oriëntatie op de zon en vaak een hoger rendement. Het idee dat zonnestroom ‘waardeloos’ wordt, klopt niet. De komende twee zomers bieden de laatste kans om optimaal te profiteren van een aanzienlijk extra financieel voordeel(de salderingswet). Na die tijd blijven zonnepaneelbezitters profiteren van een aantrekkelijke terugleververgoeding
2. Daling in terugleververgoeding is geen waardeverlies, maar een verschuiving
Ook zonder de salderingsregeling blijven zonnepanelen rendabel. Energieleveranciers betalen nog steeds een vergoeding voor teruggeleverde stroom, en door slim energieverbruik en opslag in thuisbatterijen kunnen huishoudens zelf optimaal profiteren van hun opgewekte energie. Zonnepanelen in de tuin bieden extra mogelijkheden om panelen in een gunstige hoek te plaatsen, waardoor het rendement verder stijgt.
3. Zonnepanelen in de tuin en slimme energieoplossingen
Met de opkomst van thuisbatterijen, dynamische energiecontracten en slimme laadpalen voor elektrische auto’s wordt zonne-energie steeds waardevoller. Door bijvoorbeeld zonnepanelen in de tuin te combineren met een batterijopslag, kunnen huishoudens maximaal profiteren van hun eigen stroom en hun energiekosten drastisch verlagen.
4. Energieprijzen en netcongestie: waarom eigen stroom belangrijk blijft
De energiemarkt blijft onvoorspelbaar, met stijgende prijzen en netcongestie als grote uitdagingen. Door zonnepanelen in de tuin te plaatsen en zo onafhankelijk mogelijk te worden van het elektriciteitsnet, beschermen huishoudens zich tegen schommelende energiekosten. Dit maakt zonne-energie niet alleen financieel interessant, maar ook strategisch slim.
5. Duurzaamheid en onafhankelijkheid met zonnepanelen in de tuin
Zonnepanelen in de tuin dragen niet alleen bij aan een lagere energierekening, maar ook aan een duurzamere wereld. Door meer zelfconsumptie en minder afhankelijkheid van energieleveranciers wordt het voor huishoudens steeds aantrekkelijker om te investeren in zonne-energie.
Conclusie: zonnepanelen in de tuin zijn en blijven rendabel
Het AD-artikel speelt in op angst en onzekerheid, maar mist nuance en realisme. Feit blijft dat zonnepanelen in de tuin of op het dak een slimme keuze zijn, zowel op de korte als lange termijn. Door zelfverbruik te optimaliseren en gebruik te maken van slimme energietechnologieën, blijven zonnepaneelbezitters profiteren van hun duurzame investering. Laat je dus niet afschrikken door sensatiekoppen, maar kies voor een toekomstbestendige en rendabele energieoplossing.